Személyszállító kisbuszokkal a falugondnokok, lelkészek megállíthatják a fiatalok elvándorlását, a magyar osztályok leépülését a szórványfalvakban !

(az első adomány...)

A közösségek megerősítése az első lépés az autonómiához vezető úton!

Balázs Sándor unitárius lelkész (Magyarzsákod, Homoródkarácsonyfalva)  Erdélyben civil kezdeményezéssel 18 éve hozta létre a  Romániai Falugondnokságok Szövetségét, amelynek elnöke. Az unitárius lelkészi hivatást összekapcsolta a falugondnoki munkával.  Segítheti a Magyarországra való áttelepüléstől eltéríteni s helyben  megtartani a protestáns lelkészeket, papokat.

Ezek a falugazdák orvoshoz viszik a falunépét, és hetente orvost visznek ki a faluba. Az utak sokszor járhatalanok, a közlekedés, munkába járás vidékről bonyolúlt, ha nem megoldhatatlan. A kisbuszokkal még a hajlékukat vesztetteknek házépítést is szerveznek a falusiakkal kalákában.

Magad láthatod, mennyire hálásak a magukra maradt elöregedő, elcigányosodó falvak népe a lelkésznek; a kisbusz számukra „köldökzsinor a világhoz”:

Médiaklikk, Térkép c. műsor ,2017. 11.25-i adás; 11,01 perc-től kezdődik!  https://www.mediaklikk.hu/video/terkep-2017-11-25-i-adas/

Balázs Sándor unitárius lelkész  szerint  "a szórványközösségekben, ahol már nincs magyar tanító, magyar lelkész, a falugondnok

• kapocs, lehetőség az adott közösség és az önazonosságát feladni nem tudó, nem akaró idős személy között, anyanyelvű ügyintézője lesz az időseknek;
  • a gyermek, az iskolás a család nyelvén is érvényesül kint a közösségben is, nem ütközik az anyanyelv használhatatlanságának kemény falába, a falugondnok közvetítő, tolmács;
  •  esetleg szórványban egy-egy magyar iskola központba viszi naponta a környék magyar gyermekeit, itt kettős az áldás:

– magyar nyelvű oktatást mentünk meg, az összevont                                                                                     iskolaközpontban;

- a magyar nyelvű oktatásban részesülő gyermek a családban                                                                                             marad.

• A falugondnok legfőbb feladatai közé tartozik a közösség szervezés, fejlesztés. Tény, amit tudomásul kell vegyünk, hogy a szórványközösségek legnagyobb baja a reményvesztettség, a falugondnok különböző rendezvények: kisebbségi falunapok, nemzeti ünnepeinknek szerény, de feledésbe merüléstől megóvva, megtartása, nem süllyednek a szórványban élők a feladás szintjére: „nekem már minden mindegy.
  • A szórványban élőket elvinni a különböző, nemzeti és kulturális rendezvényekre, ünnepekre: pl.  csíksomlyói búcsúra, dévai zarándoklatra, ökumenikus istentiszteletekre, imahetekre stb. A falugondnok munkája = amit a helyzet kér, kíván. A legnemesebb szolgálatok egyike, ezt csak hivatásszerűen lehet, szabad végezni.”

Balázs Sándor  megkereste azokat a falugondnokságokat, akikről tudta, hogy jármű gonddal küszködnek, valamint ahol szeretnének falugondnoki szolgálatot beindítani. Így most 16 jó állapotú, nem teljesen új kisbuszra lenne szükség, ezek beszerzéséhez kérjük az adakozók támogatását. További érdeklődéshez e-mail címünk: erdelyiszovetseg@gmail.com

• Bankszámla adatai, amire az adomány küldhető:

Erdélyi Szövetség számlaszáma / Account number:

OTP Bank Nyrt 11705008-20132400-00000000

Számla elnevezése: ERDÉLYI SZÖVETSÉG

Igénybevevő neve: Bácsfainé Dr. Hévizi Józsa

Az OTP Bank SWIFT kódja: OTPVHUHB
Székhelye: 1051 Budapest, Nádor utca 16.

IBAN (nemzetközi bankszámlaszám): HU53117050082013240000000000

Kérjük, hogy az átutalás közlemény rovatába írja bele, hogy azt kisbusz vásárlása céljára küldi.

Bácsfainé Dr. Hévizi Józsa

elnök

Ime az első kisbusz, amit a KAMOSZ gyűjtéséből, másfél millió Ft-ból vehettek meg segítségünkkel:

Havi: 414
Oldal: Kisbuszokkal a falugondnokok megállíthatják a magyar oktatás leépülését, a falvak kiürülését !