Tisztelt Uram/Hölgyem!

Szövetségünk az alábbi tevékenységének támogatására kéri az adója 1%ának felajánlását:

Adószámunk: 19013055-1-41

(A NAV honlapján: https://eszja.nav.gov.hu/)

2017-től kiemelten támogatjuk a Romániai Falugazda Szövetséget; a szórványfalvak falugazdáinak ellátását használt kisbuszokkal, mert a magyar anyanyelvű (esetleg lelkész) falugondnok az anyanyelvű ügyintézője az időseknek és tolmács; aki egy-egy magyar iskola központba viszi naponta a környék magyar gyermekeit, megszervezi a közösség hagyományápoló rendezvényeit, falunapokat, nemzeti ünnepeiket.

Az Erdélyi Szövetség többévi előkészítő munka után Fővárosunkban az első emléktáblát avatta fel ünnepi üléssel összekötve Orbán Balázsnak a Székelyföld első leírójának a Budapest- Kálvin téri Református Egyházközség gyülekezeti termének külső falán.

Az„Ellenpontok" folyóirat létrejöttének 30. évfordulója alkalmából  „A demokratikus ellenzék Lengyelországban és a Kárpát-medence magyarok lakta részein az 1980-as években" c. 2012. évben a Magyarországi Lengyelség Múzeuma és Levéltárával közösen szervezett konferenciánkkal a  lengyel- erdélyi kapcsolatokat erősítettük.   Az erdélyi felsőoktatás helyzetét gondjait a  2015. évben  szervezett konferenciánkon mutattuk be.

A területi autonómia kivívásáig közbenső lépésnek tartjuk az egyházi-kulturális autonómiát; vagyis az egyházközségek köré szerveződő kulturális élet felerősítését. Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani az egyházközségi közkönyvtárak kialakításával.   Könyveket szállítunk ki Erdélybe a katolikus és unitárius egyházközségeknek.

NEA támogatással 2014. novemberében rendezte meg az Embermentés a vészkorszakban című, a Holocaust 70. évfordulóján rendezett tudományos konferenciát, bemutatva azt az embermentő tevékenységet, amely a vészkorszakban üldözöttek, zsidók megmentése érdekében folyt  a Kárpát-medencében. (Internetes folyóiratunk: http://erdelyiszovetseg.hu/) 2016-ban kiadtuk – miniszterelnöki támogatással -  angol-német nyelven az Embermentés a Vészkorszakban   c. kötetünket, hogy a kormányunk kezébe adjunk egy angol-német nyelvű kiadványt, és elkezdtük eljuttatását külföldre az egyetemi, illetve az állami nemzeti könyvtárakba az országimázs javítására. A tengeren túlra a digitális formában juttattuk el.

Szervezetünk internetes felhívás mellett maga is gyűjtött 20 Ezer CHF összeget alelnökünk segítségével Svájcban  a Nagykàrolyi ref. Kàlvin Központra, amely ökumenikus kulturális és szociális központja lesz a partiumi ifjúságnak és időskorúaknak. Honlapunk: http://erdelyi-szovetseg.hupont.hu.

Köszönjük:    Budapest, 2018. 03. 05.

Bácsfainé Dr. Hévizi Józsa elnök

Havi: 444